История

Ансамбъл „ПИРИН” е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

Обликът на ансамбъл ”Пирин” внушава на всеки, докоснал се до изкуството му, че фолклорът е безценното духовно съзидание на един народ, което живее и органично прониква в съвременността.

В своята творческа биография и репертоар ансамбъл „Пирин“ има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната; има издадени 12 дългосвирещи плочи; 16 аудиокасети; 6 компактдиска, 3 видео касети и множество рекламни издания.

Хорът на ансамбъл ”Пирин” има съвместни записи с френския музикант и певец Рей Лема – „Рей Лема, проф. Кирил Стефанов и българските гласове на „Пирин”- издание на BUDA Records – Париж; „Фолкбисери” издание на ф-ма ”Престиж” – Лондон; с Марсел Селие в диск и плоча „Мистерията на българските гласове”; с португалската певица Амелия Муж.

За 60 години от своето съществуване ансамбъл ”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти по света в едни от най-големите градове и световноизвестни сцени като: „Карнеги хол”- Ню Йорк, „Кенеди център”- Вашингтон, „Оркестра хол”- Чикаго, Денвър, „Бъркли център”- Сан Франсиско, Лос Анджелис, Сан Диего, Лас Вегас, Ню Орлеанс, Флорида /САЩ/; театър „Кралица Елизабет” – Торонто, Монреал /Канада/; Токио и Осака (Япония); зала „Чайковски”, зала „Русия” и Дома на конгресите в Москва, Ленинград (Русия), Киев, Кишинев, Одеса и др.;

В Южна и Централна Америка: театър „Пресиденте Алвеар” в Буенос Айрес – Аржентина, Колумбия, театър ”Боливар” в Кито – Еквадор, Панама, центъра за изящни изкуства в Пуерто Рико, Доминиканска република, Мексико; Северна Америка; Азия: Китай, Япония, Северна Корея, Лаос, Виетнам, Сирия, Ливан, Ирак, Иран;

Африка: Египет и Либия;

Австралия: Пърт, Брисбейн, Сидни, Аделаида, Мелбрън;

Европа: Франция, Италия, Германия, Унгария, Полша, Гърция, Турция, Румъния, Македония, Албания и др.

Всеки, който е гледал постановките и е слушал песните на ансамбъл „Пирин” изпитва желанието отново да се върне към тях, защото така се докосва до висините на националния български дух. Това е една от причините ансамбълът да получи много световни награди като: „Златната плоча” на гр.Нешвил 1982 г.; наградата „Грамми” през 1990 г. за участие във втория албум на „Мистерия на българските гласове” на Марсел Селие.

Участвал е на Международните фестивали в Картаген 1965 г. в Тирана 2003 г., в Международните фолклорни фестивали в Италия, Словения, Дните на България в Брюксел Белгия, „Балкански площад” Гърция, Франция, Алжир, Република Корея, Рупублика Македония.

Носител е на множество награди както в България така и по света.